Gasquet vyradil Wawrinku.V semifinále aj nezastaviteľný Federer

08.07.2015 Celý región

Wimbledon 8. júla (TASR) - V semifinále tohtoročného tenisového grandslamu vo Wimbledone nastúpi Roger Federer proti Andymu Murraymu a Richard Gasquet vyzve svetovú aj turnajovú jednotku Novaka Djokoviča. Práve Gasquetova účasť v kvartete najlepších je veľkým prekvapením. Francúz v päťsetovej dráme vyradil víťaza uplynulého grandslamu Roland Garros Švajčiara Stana Wawrinku, ktorý svojmu súperovi podľahol 4:6, 6:4, 6:3, 4:6 a 9:11. Tri štvrťfinálové duely sa predtým skončili víťazstvami favoritov Djokoviča, Federera aj Murrayho v pomere 3:0 na sety.

Wawrinkovi nevychádzal duel proti Gasquetovi už od začiatku podľa predstáv. Štvrtý hráč "pavúka" stratil v siedmej hre od začiatku svoj servis a úvodný set prehral. Svižnou a aktívnou hrou, založenou hlavne na kvalitnom podaní, vyhral druhé i tretie dejstvo, no výborne hrajúceho Gasqueta to nezlomilo. Francúz sa nenechal zatlačiť a hoci výrazne zaostával za Wawrinkom v počte víťazných úderov, psychický tlak vo štvrtom sete ustál a poslal duel do toho piateho. V ňom sa dostal vo výhody 5:3, pričom podával na víťazstvo, no k mečbalu sa nedostal. Naopak Wawrinka potvrdil svoj brejk, vyrovnal na 5:5 a od tohto momentu pridával každý na striedačku po bode. V dvadsiatom geme rozhodujúceho dejstva si však Gasquet vybojoval tri mečbaly a ten tretí napokon premenil na celkový prekvapivý triumf.

Djokovičov 50. triumf vo Wimbledone

Do svojho 27. grandslamového semifinále postúpila aj svetová a turnajová jednotka Novak Djokovič. Srb potvrdil úlohu favorita a deviateho nasadeného Marina Čiliča zdolal v troch setoch trikrát 6:4. Chorvát síce uhral 12 gemov, no napriek tomu mu v rozhodujúcich momentoch chýbala taká istota, akou hýril práve Djokovič. Ten v stredajšom dueli nečelil ani raz brejkbalu zo strany súpera a od obhajoby vlaňajšieho triumfu ho delia dve víťazstvá. "Nole" si pripísal 50. triumf na londýnskej tráve, celkovo 198. na turnajoch "veľkej štvorky". "Bol to solídny výkon po ťažkých piatich setoch v uplynulom dueli. Nevedel som, ako sa budem cítiť, dúfal som však, že budem hrať dobre. Od začiatku to vyzeralo ideálne, veľa loptičiek som vracal do hry. Takticky som sa pripravil skvele," uviedol v prvom rozhovore po triumfe Djokovič.

Simon nezastavil Federera

Vlaňajší finalista Federer vstúpil do stretnutia so Simonom ako z partesu. Napriek náročnejšej druhej hre viedol už 3:0, pohodlný náskok si z rúk nepustil a premeneným mečbalom stanovil skóre úvodného setu na 6:3 vo svoj prospech. V druhom dejstve hrali obaja súperi vyrovnaný tenis. Simon zvýšil agresivitu a dotiahol sa na 5:5, ale následne nepotvrdil brejk a skúsenejšiemu súperovi daroval ďalšie dva gemy potvrdzujúce zisk druhého setu. V tom treťom to bola jednoznačná záležitosť 17-násobného grandslamového šampióna, Simona dvakrát brejkol a za 1:39 h ukončil jeho cestu na turnaji.

Nasadená trojka Murray ešte prvý set s Pospisilom ustál a zvíťazil 6:4, no v ďalšom priebehu duelu mal domáci špecialista s mladým Kanaďanom problémy. Na zisk druhého setu však potvrdil brejk z jedenásteho gemu a v treťom dejstve sa mu podaril rovnaký kúsok v deviatej hre. Potom, čo Pospisilovi vzal podanie, využil svoj servis na zápasový triumf.

dvojhra - štvrťfinále:
Roger Federer (2-Švaj.) - Gilles Simon (12-Fr.) 6:3, 7:5, 6:2
Andy Murray (3-V.Brit.) - Vasek Pospisil (Kan.) 6:4, 7:5, 6:4
Novak Djokovič (1-Srb.) - Marin Čilič (9-Chorv.) 6:4, 6:4, 6:4
Richard Gasquet (21-Fr.) - Stan Wawrinka (4-Švaj.) 6:4, 4:6, 3:6, 6:4, 11:9

program semifinále - 10. júla:

Federer - Murray
Djokovič - Gasquet
 
 
 
 
 

Vyberte región